دكتر ابراهيم كارخانه اي در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، خروجي بودجه هاي پژوهشي كشور مسئله اي است كه بايد مورد تحقيق و بررسي قرار گيرد. اينكه چه مقدار از بودجه هاي پژوهشي عملا در چرخه صنعت و پيشرفت كشور وارد مي شود نكته بسيار مهمي است كه بايد روشن شود.
بسياري از بودجه هاي تحقيقاتي صرف فعاليت هاي تحقيقاتي مي شود كه تنها سود آن كتاب ها و پايان نامه هايي است كه در قفسه هاي كتابخانه ها آرام مي گيرند |
عضو كميته تحقيقات و فناوري مجلس شوراي اسلامي يادآور شد: بسياري از اين بودجه ها صرف فعاليت هاي تحقيقاتي مي شود كه تنها سود آن كتاب ها و پايان نامه هايي است كه در قفسه هاي كتابخانه ها آرام مي گيرند.
وي افزود : مهم آن است كه تحقيقات كاربردي و در جهت چرخه صنعت كشور انجام شوند. هر چه اين نوع تحقيقات گسترش بيشتري يابند بازده علمي كشور افزايش مي يابد. بنابراين هر چه ارتباط صنعت با دانشگاه افزايش يابد سرعت توسعه و تحقيقات نيز افزايش مي يابد و توليد علم شتاب بيشتري پيدا مي كند.
كارخانه اي تصريح كرد : متاسفانه مسير تحقيقات در كشور ما صحيح نيست و پژوهش و تحقيق مسير از مسير اصلي خود منحرف شده است. هر ساله بودجه هاي كلاني به بخش تحقيقات اختصاص مي يابد ولي كسي چگونگي استفاده از اين بودجه ها را بررسي نمي كند. در واقع پژوهش متولي خاصي ندارد. تا وقتي در دانشگاه ها، صنايع، شركت ها و سازمان ها از پژوهش تعريف درستي ارائه نشود و متولي خاصي براي پژوهش در نظر گرفته نشود هر سازماني كار خود را انجام مي دهد و در نهايت يك يا دو كتاب به ظاهر پر محتوي براي بيلان كاري خود ارائه مي كند. اما اينكه چه مقدار از اين پژوهش هاي صورت گرفته عملياتي است هيچ گونه آماري ارائه نمي شود.
پژوهش متولي خاصي ندارد. تا وقتي در دانشگاه ها، صنايع، شركت ها و سازمان ها از پژوهش تعريف درستي ارائه نشود و متولي خاصي براي پژوهش در نظر گرفته نشود هر سازماني كار خود را انجام مي دهد و در نهايت يك يا دو كتاب به ظاهر پر محتوي براي بيلان كاري خود ارائه مي كند |
وي افزود : در سال جاري 750 ميليارد تومان بودجه به پژوهش اختصاص يافته است كه مي تواند در توسعه كشور نقش اساسي داشته باشد. بايد تعريف درستي از پژوهش ارائه كرد تا خروجي متناسب با نياز كشور داشته باشيم. با تغيير نام وزارت آموزش عالي به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، تحقيقات و فناوري هدفمند نمي شود. شوراي عالي علوم تحقيقات و فناوري تشكيل شده اما در طول يك سال گذشته تنها دو جلسه تشكيل شده است و ديگر هيچ.
كارخانه اي يادآور شد : با توجه به سند چشم انداز بيست ساله نظام و برنامه چهارم توسعه، آموزش عالي و پژوهش از اهميت بسزايي برخوردار شده است و به جرات مي توان گفت بدون توجه به آموزش، تحقيقات و فناوري نمي توان به اهداف برنامه چهارم و چشم انداز بيست ساله نظام دست يافت.
نظر شما